İnsan sağlığı için en önemli besin kaynaklarından biri olan bitkisel yağların ülkemizde istenilen seviyede üretiminin yapılmaması ve günümüzde yaşanan gıda arzı dikkate alınarak ilimizde ekimi yapılmayan ekonomik getirisi yüksek yağlı tohumlardan Ayçiçek ve Kanola (kolza) ekiminin özendirilmesi amacıyla Valimiz Ekrem Canalp’ın talimatıyla, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından; Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik), Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Fırat Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin iş birliğiyle iki gün sürecek ‘Batman ilinde Yağlı Tohumlu Bitkilerin Üretiminin Yaygınlaştırılması’ Çalıştayı çalışmalarına başladı.
Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans salonunda gerçekleştirilen Çalıştaya Valimiz Ekrem Canalp, Borsamız; Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim İZMİR ve Kalite Akreditasyon ve Proje Sorumlusu İsa AKDAŞ, Tarım Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Veyis Yurtkul, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik) Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Fırat Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden alanında uzman akademisyenler, Kamu Kurum Temsilcileri, Ziraat Odası yetkilileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın’ın açılış konuşmasıyla başlayan çalıştayda selamlama konuşması yapan Valimiz Ekrem Canalp, ülkemizde yağlı tohumlar açısından yıllardır devam eden bir açığın olduğunu ifade ederek, “ Özellikle Covit-19 pandemisinin etkisiyle de bugün dünyada gıda güvenliği dediğimiz zaman kendi halkımızı yeterli ve uygun nitelikteki gıda ile beslememiz anlamına geliyor. Biz yağlı tohumları kabaca 3’te bir, bazı yıllar ise 4’te bir oranında ithal etmek gibi bir zorunlulukla karşı karşıyayız. Benzer şekilde buğday açığımızda var ve ithal ediyoruz. Ama ithal etmiş olduğumuz ham buğdayı işliyoruz, makarna haline getiriyor ve yüksek katma değer bir ürün olarak ihraç ediyoruz. Bu çalıştayı da bunun için yapıyoruz. Çünkü buna ihtiyacımız var. Bir de çiftçilerimizin elde etmiş oldukları kârı artırabilmemiz için buna ihtiyacımız var. Buğdaydan daha yüksek katma değer elde edebileceğimiz ürünler var. Siz aynı ürünü sürekli tarlaya ektiğiniz zaman tarladan besin öğelerini azalır ve tarlanız üretim bakımından fakirleşir. Bu şekilde toprağın zenginliği yıldan yıla azalıyor. Bir yıl buğday ekmiş olduğunuz yere ikinci yıl yağlı tohum ekiyor olmak, sizin sadece elde etmiş olduğunuz geliri artırmıyor, toprağı zenginleştirmek suretiyle bir sonraki sene ekmiş olduğunuz buğdaydan daha fazla gelir elde etmeniz anlamına geliyor. Toprağın ihtiyaç duyduğu suni gübreyi belki çok azaltmamız belki de tamamen ortadan kaldırmanız gibi maliyeti azaltıcı bir etkiyi de kendiliğinden meydana getiriyor” dedi
İki gün sürecek Çalıştayda Batman’da Bitkisel Üretimin Mevcut Durumu ve üreticilerin Ayçiçeği-Kanola Üretimine Yaklaşımı alanında uzman akademisyen tarafından sunumlar yapılarak, ilimiz ekonomisine yüksek katma değer kazandıracak Ayçiçeği ve Kanola üretimine özendirme konuları ele alınacak.