T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen “GAP İllerinde Organik Tarımın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Çalıştayı” 2 Mayıs 2023 tarihinde Diyarbakır’da gerçekleştirildi.
Çalıştaya Borsamızı temsilen Genel Sekreter İsa AKDAŞ katıldı.
Çalıştay; GAP Bölgesinin sahip olduğu organik tarım potansiyelini üretime dönüştürmek amacıyla üniversite, kamu, sanayi ve üretici birlikleri iş birliğinde hayata geçirilen AR-GE, eğitim, üretim ve markalaşma faaliyetlerini içeren “GAP İllerinde Organik Tarımın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında düzenlendi.
GAP İdaresi tarafından Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (GAP TEYAP) kapsamında desteklenen GAP İllerinde Organik Tarımın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması projesiyle; GAP Bölgesi illerinde organik tarım değer zincirinin güçlendirilmesi, ulusal ve uluslararası rekabet edilebilirliğinin artırılması sırasında üretimden pazarlamaya kadar ihtiyaç duyulan eğitim ve yayım ile AR-GE faaliyetlerinin karşılanmasına bilimsel katkı sunulması hedefleniyor.
Söz konusu proje kapsamında gerçekleşen ve 4 oturumdan oluşan çalıştayda; “GAP Bölgesinde Organik Tarımın Dünü, Bugünü, Geleceği” , “Türkiye’de Organik Gıda Üretimi” , “Türkiye’de Organik Hayvancılılğın Gelişimi” , “Organik Ürünlerde Kontrol ve Sertifikasyon Süreçleri ile Müteşebbislerin Yapması Gerek Hazırlıklar”, “Organik Ürünlerin Pazarlanması ve Değer Zinciri Geliştirme” konularında bilgi ve deneyim paylaşımında bulunuldu.
Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştaya; ilgili kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve üreticiler katılım sağladı.
Çalıştay sonunda tüm katılımcılar ile bölgenin organik tarımda mevcut durumu tartışılarak, ileriye yönelik yapılması gereken stratejiler belirlendi. Sonuçlar, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve GAP Organik Küme Derneği tarafından bir kitapçık haline getirilecek ve ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlarla paylaşılacak.